Baleares, comunitatea cu cele mai scumpe chirii din Spania

Creștere de 22% într-un an

Insulele Baleare au devenit comunitatea cu cele mai scumpe chirii din Spania și totodată cea care a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor. Potrivit datelor furnizate de portalul Idealista, în luna mai, chiriile au atins un nou maxim istoric, cu un preț mediu de 19,1 euro pe metru pătrat, în creștere cu 7,6% față de luna aprilie și cu 22,1% comparativ cu anul anterior.

Baleares a depășit astfel comunități precum Madrid și Catalonia, conducând atât în ceea ce privește creșterea prețurilor lunare, cât și interanual.

Creșteri semnificative în Palma și alte localități

Palma a înregistrat, de asemenea, un nou record, cu un preț de 16,2 euro pe metru pătrat, cu 12,8% mai mare decât în mai 2023 și cu 2,3% mai mare decât în aprilie. Alte localități care au înregistrat creșteri semnificative includ Calvià, cu 20,6 euro pe metru pătrat (+9% interanual), și Alcúdia, cu 16,2 euro pe metru pătrat (+13,1%).

Scăderi de preț în câteva localități

În schimb, au existat și localități unde prețurile chiriilor au scăzut. Conform Idealista, în Andratx, deși prețurile sunt în continuare ridicate (20,4 €/m2), s-a înregistrat o scădere de 13%. De asemenea, în Santanyí prețurile au scăzut cu 4,7%, iar în Llucmajor cu 5,1%.

Creșterea prețurilor la nivel național

La nivelul întregii Spanii, luna mai s-a încheiat cu o creștere lunară a prețului chiriilor de 1,8%, ajungând la 13,2 euro/m2, ceea ce reprezintă cel mai mare preț înregistrat în seria istorică. În ultimul trimestru, prețul chiriilor a crescut cu 5%, iar în ultimul an, cu 13,4%.

Această tendință de creștere a prețurilor chiriilor reflectă o cerere mare de locuințe închiriate, în contextul în care mulți oameni aleg să închirieze în loc să cumpere, fie din motive financiare, fie din cauza mobilității ridicate. Această situație pune presiune pe chiriași, în special în zonele urbane și turistice, unde prețurile sunt cele mai ridicate.

Înapoi Sus