Atacul turcilor asupra Valldemossa sarbatorit maine

Dupa Sóller si Pollença, incepand cu acest an Valldemossa va sarbatori la randul sau victoria obtinuta in 1 octombrie 1552 in fata invadatorilor turci.

Astfel, dupa ce timp de sute de ani, acest eveniment a fost practic uitat, incepand din acest an urmeaza sa fie sarbatorit an de an, in prima sambata din octombrie, iar prima editie are loc maine, 4 octombrie.

Ultima data cand s-a mai organizat un astfel de act comemorativ a fost in anul 1952 cand s-au implinit 400 de ani de la ziua in care, conform datelor istorice aproximativ 400 de turci au debarcat din cele 10 barci in Cala d´en Claret si s-au indreptat spre Valldemossa, unde doar 36 de sateni, condusi de capitanul Ramon Gual au facut fata atacului si i-au invins pe invadatori, insa nu inainte ca acestia sa o ucida pe Aina Creus, bunica sfintei Catalina Thomàs si sa-l sechestreze pe vicarul Pere Camps.

Acest episod, impreuna cu cel legat de prinderea si uciderea tradatorului Pere Valencià care conform cronicilor vremii ar fi ajutat turcii sa ajunga in sat, se vor reconstitui maine.

Sursa: Diario de Mallorca

Înapoi Sus