Situatia permiselor romanesti in Spania

Deoarece am remarcat in ultimele luni o serie de articole, postari si comentarii in contradictoriu privind situatia permiselor auto emise de Statul Roman in ceea ce-i priveste pe rezidentii romani in Spania, si deoarece la randul meu am fost pus in situatia de a justifica legitimitatea permisului de conducere in fata unui agent al Guardia Civil ce contesta legitimitatea acestui permis, am sa incerc sa clarific pentru toata lumea care sunt solutiile si posibilitatile in baza propriei experiente.

Astfel, conform directivei europene 2006/126/CE care a intrat in vigoare in data de 19 ianuarie 2013, orice rezident in Spania (si in alta tara Europeana) ce detine un permis de conducere cu o valabilitate mai mare de 15 ani sau indefinita este obligat ca in doi ani de la obtinerea rezidentei intr-un nou stat membru al UE sa-si schimbe permisul in cauza.

Pentru cetatenii UE, care au rezidenta intr-un alt stat membru si detin un permis de conducere cu o perioada de valabilitate inferioara a 15 ani schimbarea permisului nu este obligatorie conform aceleasi normative a Consiliului Europei.

Chiar si asa, in Spania, aceasta normativa s-a dovedit interpretabila si a fost interpretata dupa bunul plac de o serie de agenti ai politiei, datorita faptului ca se creaza o ambiguitate legala. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in codul rutier spaniol, exista un articol in ceea ce priveste permisele de conducere comunitare, articol ce mentioneaza faptul ca orice permis de conducere emis intr-o alta tara membra a UE are o perioada de valabilitate de 6 luni (dupa obtinerea rezidentei) pe teritoriul spaniol, perioada in care cetateanul UE ce detine un astfel de permis e obligat fie sa il schimbe cu unul spaniol sau sa-l inscrie (canje/inscribir). Iar, daca nu face acest lucru, permisul lui de conducere este considerat nul si in urma unui eventual control al politiei, permisul poate sa fie retinut si detinatorul primeste o amenda de pana la 500 de euro.

Acest articol de lege nu s-a abrogat de catre autoritatile spaniole odata cu intrarea in vigoare a noii normative europene, fapt ce a generat ambiguitate legala, si ce le-a permis agentilor de politie sa aplice legea dupa bunul plac. Astfel s-au intalnit cazuri in care un permis de conducere romanesc a fost recunoscut si considerat valid de catre un agent de politie chiar daca detinatorul avea mai mult de 6 luni de rezidenta, dar au fost si cazuri in care un permis de conducere romanesc a fost considerat invalid, iar detinatorul a primit o amenda si a fost obligat sa-l schimbe.

Intocmai aceasta ambiguitate a cauzat polemici pe baza legitimitatii permiselor romanesti in Spania, motiv pentru care am sa clarific situatia lor si sa va recomand cea mai viabila solutie pentru rezolvarea problemelor.

Chiar daca purtati cu dumneavoastra o copie a directivei 2006/126/CE, sau nota informativa pusa la dispozitie de DGT (cum s-a recomandat pe alocuri), un agent de politie malitios va poate amenda in baza vechii legi si poate ignora orice document ce contrazice codul rutier spaniol deoarece documentele in cauza nu au valoare juridica. Aceasta amenda se poate contesta, insa contestarea ei presupune cheltuieli aditionale si evident inconveniente aditionale.

Tocmai de aceea, pentru a preveni o amenda cetatenii romani au doua posibilitati de rezolvare a acestei probleme:

1. Inscrierea voluntara permisului de conducere romanesc in baza de date a DGT, demers ce la fel ca si folosirea lui in continuare fara a-l inscrie poate atrage o amenda din partea unui politist malitios ce aplica legea originala din codul rutier de indata ce constata faptul ca utilizarea permisului a depasit perioada de 6 luni, chiar daca acesta este inregistrat.

2. Reinnoirea voluntara a permisului de conducere romanesc, fapt ce inseamna de fapt schimbarea permisului de conducere (demers ce trebuia facut oricum inainte de expirarea lui) cu un permis de conducere spaniol. Aceasta optiune este aparent cea mai buna pentru ca permite intrarea in legalitate deplina in ceea ce priveste codul rutier spaniol.

Pentru reinnoirea voluntara a permisului este nevoie de cita previa (programare) ce se poate obtine online la adresa https://sede.dgt.gob.es/sede sau la orice birou al DGT. In Mallorca, sediul DGT se afla pe Calle Manuel Azaña, nr. 50 (il puteti localiza pe Google Maps folosind acest link: https://goo.gl/maps/XFlrL).

Pentru reinnoirea permisului este nevoie de urmatoarele documente (toate valabile):

  1. Document de rezidenta (NIE) in original si copie
  2. Permisul de conducere in original si copie
  3. Document de identitate in original si copie (pasaport – preferabil, sau carte de identitate)
  4. Foto pentru permis (se poate realiza intr-o cabina fotografica din apropierea sediului DGT)
  5. Certificat medical (se poate obtine intr-un centru specializat din apropierea sediului DGT)

Procedura reinnoirii se face in doua etape, prima fiind cea in care se predau documentele de mai sus si se plateste taxa de 23,50 euro (atentie! taxa se poate plati doar cu carte de credit sau debit). Dupa verificarea veridicitatii datelor de pe documente, la DGT vi se va retine copia fiecarui document si va trebui sa completati un formular prin care solicitati reinnoirea. Odata completat acest formular vi se emite o copie a sa cu numarul de inregistrare pe care-l puteti folosi drept justificare in fata oricarui control al politiei pana la eliberarea unui nou permis.

Dupa efectuarea acestui demers, DGT face o solicitare catre autoritatile romane, solicitare ce are ca termen de raspuns aproximativ 1 luna, perioada in care puteti sa va obtineti certificatul medical (care e obligatoriu abia la eliberarea permisului) si dupa care trebuie sa va faceti o a doua programare in care vi se va primi certificatul medical (daca nu l-ati depus initial) si in urma careia, daca nu exista nici un fel de impedimente legale emise de Statul Roman veti primi un permis de conducere provizoriu, urmand ca noul permis sa va soseasca prin posta dupa cateva zile.

Pe langa taxa de la DGT, mai trebuiesc luate in calcul si pozele (intre 5 si 10 euro), dar si costul unui certificat medical ce in Palma costa 60 de euro.

Înapoi Sus