S-a deschis sezonul la … meduze

Din aprilie si pana prin iunie in foarte multe zone apa marii e „infestata” de meduze si fiindca am avut la randul meu o experienta neplacuta am sa va fac o serie de recomandari.

Astfel, daca la mal apa e tulbure sau plina de posidonia si nu-i vedeti continutul atunci cel mai indicat e sa nu intrati in apa, nici macar asa putin cu picioarele fiindca sunt foarte mari sanse ca in apa sa fie meduze.

Daca vreti sa va plimbati pe acolo pe unde se uneste apa cu nisipul in picioarele goale si sa simtiti la picioare cum se sparg valurile, e recomandabil sa aveti mare grija pe unde calcati fiindca valurile aduc la mal meduze care sunt de multe ori semi-transparente si pot sa fie confundate usor.

De asemenea daca va bagati totusi in apa fiindca e cristalina si vedeti ca sunt putine meduze pe care intentionati sa le ocoliti atunci recomandabil e sa pastrati distanta pentru ca majoritatea meduzelor au niste tentacule transparente si la cele din poza de mai jos in functie de marimea meduzei aceste tentacule pot sa ajunga la peste 40cm lungime.

Pentru un ochi neantrenat si neatent o plimbare prin apa in imediata vecinatate a meduzelor poate sa rezulte intr-o situatie neplacuta.

V-as spune si cum se simte atunci cand ai ghinionul sa te atinga vreo meduza sau tentaculele ei, insa nu gasesc cuvinte potrivite care sa descrie senzatia.

Pe plajele cu salvamar prezenta meduzelor e semnalizata printr-un steag specific ce ilustreaza o meduza pe un fundal alb, insa pe plajele nesupravegheate trebuie sa fiti foarte vigilenti.

Totusi daca aveti ghinionul sa va intepe o meduza atunci primul lucru pe care trebuie sa-l faceti e sa va pastrati calmul si sa iesiti din apa cu mare atentie fiindca veninul meduzelor ce se gasesc in apele din zona insulelor Baleare nu e fatal, in schimb panica poate sa fie fatala. Apoi pentru a minimaliza disconfortul cauzat de intepatura e recomandabil sa udati zona afectata cu apa de mare sau cu o combinatie de apa si otet (asta folosesc si salvamarii) si sa va prezentati apoi la un medic pentru un eventual tratament.

In functie de tratament sau lipsa acestuia rana produsa de meduze poate sa persiste si doua sau chiar trei saptamani pana se vindeca, iar senzatia de usturime si furnicaturi din primele zile o sa fie inlocuita cu o senzatie de mancarime pe masura ce rana se vindeca.

Înapoi Sus