De ce sunt atâția morți?

Foarte multă lume se întreabă de ce în Spania și Italia sunt atât de mulți morți și singurele explicații care par să apară în spațiul public au de-a face cu diverse teorii ale conspirației și fake news.

Așa că am să încerc să punctez pentru voi o serie idei în baza cărora consider eu că putem să explicăm numărul de morți.

Primul motiv cred că ține de sistemul de sănătate al țărilor respective.

Spania și Italia au cea mai mare speranță de viață din Europa și sunt doar după Japonia la nivel mondial.

Vorbim de două țări în care medicina le-a dat oamenilor ani în plus.

O grămadă de bătrâni sau bolnavi cronici care în alte țări mor fără să apuce primii cinci ani de pensie în Spania și Italia mai trăiesc 10-20 de ani datorită sistemului de sănătate publică.

Din păcate, în ăia 10-20 de ani sunt extrem de vulnerabili și fragilitatea lor îi face victime sigure în caz de epidemie precum asta de care avem parte acum.

În al doilea rînd o problemă destul de mare o reprezintă și azilurile de bătrâni.

Foarte mulți (dacă nu majoritatea) dintre cei fragili ajung în aziluri și e normal ca rata de mortalitate și contagiere să fie așa de mare din moment ce bătrânii din cele două țări trăiesc o viață boemă.

Nu orice sărac își permite azil, iar cei ce și-l permit obișnuiesc să iasă destul de mult în locuri publice și să folosească destul de des transportul în comun.

Apoi mai e un aspect legat de mobilitate și densitate.

Cu cât mobilitatea și densitatea sunt mai mari cu atât viteza de propagare a virusului e mai mare.

De altfel de asta e și New York în capăt de listă pentru SUA fiindcă vorbim de o metropolă cu un grad de mobilitate de sute de ori mai mare decât orice capitală europeană.

Ultimul aspect are de-a face cu igiena și nu fiindcă oamenii de regulă nu sunt curați sau nu se spală ci fiindcă transportul în comun și zonele publice nu sunt igienizate cum trebuie.

Acum se dau cu toții peste cap să dezinfecteze străzi, mijloace de transport în comun, magazine etc., dar trebuiau s-o facă și înainte ca să prevină contagierea pentru că la fel cum a circulat COVID19 circulă an de an o sumedenie de viruși si bacterii și mulți oameni se îmbolnăvesc sau mor fiindcă se contagiază în locuri publice.

Din păcate cât timp factorii decizionali sunt politici și nu tehnocrați n-o să se schimbe prea mult.

Hands being washed scrubbed and rinsed using disinfectant soap for hygiene and protection against CORONAVIRUS (COVID-19 ) and other dieseases
Înapoi Sus