Sarbatoarea vandalilor

Pe 28 decembrie, in Spania se serbeaza ziua sfintilor inocenti, ce teoretic ar trebui sa reprezinte o sarbatoare similara cu 1 aprilie in Romania.

Astfel, diverse institutii cu simtul umorului publica o serie de comunicate de presa false, in timp ce gazetele se inghesuie sa publice stiri false. Ba chiar au existat cazuri in care diverse televiziuni au difuzat la randul lor reportaje si documentare false pentru a pastra traditia.

In Romania exista foarte multe localitati, unde ficiorii din cetele de colindatori locale se deghizeaza si ies pe strazi sa puna in scena un spectacol tematic. Din pacate, datorita amatorismului si betiei spectacolul e mai degraba grotesc, insa anual atrage mii de curiosi si entuziasti.

In Spania din pacate, sarbatoarea asta a devenit mai degraba o sarbatoare a vandalilor, din moment ce in aproape fiecare localitate au loc acte vandalice si peste noapte diverse indicatoare rutiere sunt acoperite de graffitti, diverse cladiri abandonate devin tinta unor „semnaturi” sau mesaje scrise amatoricesc cu un spray verde, iar mobilierul urban este de cele mai multe ori distrus.sketch-of-young-man-with-a-tin-of-spray-vector-illustration_M1p6ffd__L

foto via GraphicStock

Din pacate, in foarte multe localitati semnele de circulatie distruse de astfel de acte vandalice nu se inlocuiesc, ci se „repara”, la fel ca si piesele de mobilier urban, lucru ce duce intr-un final la disconfortul si inconvenienta tuturor.

Spre uimirea mea n-am vazut pana acum vreo campanie de responsabilizare sau condamnare a unor astfel de acte vandalice, dar am vazut suficiente campanii irelevante privind interzicerea altor sarbatori mult mai decente si fara vreun impact financiar sau vizual asupra localitatilor.

Mai devreme citeam o stire intr-o gazeta locala unde se relata faptul ca intr-o localitate invecinata vandalismul a fost dus la un alt nivel si astfel s-a solicitat interventia politiei din moment ce n-au fost vandalizate doar semne de circulatie sau cladiri abandonate, ci si masini particulare sau locatii comerciale.

Si totusi, in ciuda impactului negativ aproape nimeni nu pare sa condamne o astfel de sarbatoare inutila, absurda si vandalica.

In afara serbarii respective, arta urbana e chiar calitativa, neintruziva si placuta:

download

foto via 500px

Înapoi Sus