Azi, 16 septembrie 2021 în Palma a avut loc un eveniment, organizat de către Ambasada României în Regatul Spaniei și Camera de Comerț, Industrie și Navigație din Mallorca prin care s-a prezentat pe de-o parte înființarea funcției de consul onorific și a instituției de consulat onorific în arhipelagul Balear și pe de altă parte oportunitățiile de investiții și afaceri din România.
De ce e un pas mic pentru țară?
Ei bine România este o economie aflată în plină dezvoltare și transformare. Nu este o economie matură din foarte multe puncte de vedere și are un deficit enorm de investiții externe, iar Spania și Baleares în particular reprezintă o sursă extrem de bună de capital, know-how și experiență, mai ales în domeniul turismului unde România are în prezent un deficit de investiții.
De ce un pas important pentru noi, românii din Baleares?
Pentru că existența unui consul onorific ne oferă prezență și vizibilitate atât pentru Spania cât și pentru România.
Faptul că avem un reprezentant aici în arhipelag e un câștig imens fiindcă din acest moment putem să ne facem auzite problemele, nevoile, intențiile și ideile.
De asemenea putem să ne promovăm cultura, obiceiurile și istoria.
Devenim mai vizibili și mai vocali pentru societatea Baleară, iar integrarea noastră devine mult mai ușoară.
Ce s-a prezentat mai exact cu ocazia acestui eveniment?
În primul rând s-a făcut cunoscută înființarea instituției de Consulat Onorific al României în Insulele Baleare și de numirea domnului Alexandru Lazăr în funcția de Consul Onorific.
Domnul consul onorific Alexandru Lazăr este avocat de profesie și are o vastă experiență pe lângă corpul diplomatic românesc în Regatul Spaniei.
De altfel Alexandru Lazăr, o persoană cu studii de-a dreptul impresionante, este primul și unicul avocat care a primit Premiul de Excelență Mihai Eminescu pentru rezultatele excepționale obținute în domeniul cooperării economice dintre România și Spania.
În al doilea rând s-a prezentat România ca oportunitate de investiții pe trei domenii cheie: turism, tehnologie și energie renovabilă.
S-au prezentat o serie de indicatori economici extrem de convingători.
De altfel România se bazează pe niște KPI impresionanți la ora actuală și e destul de atractivă la nivel de investiții și comerț pentru investitorii străini și dacă e să ne luăm după cifre pare un paradis fiscal în interiorul Uniunii Europene.
Totuși știu din proprie experiență faptul că România are o problemă gravă cu birocrația, problemă ce reprezintă un adevărat motiv de îngrijorare pentru investitorii străini, și am cunoscut vreo câțiva interesați la viața mea.
Am profitat de sesiunea de întrebări ca să reiterez această problemă și să cer corpului diplomatic să transmită mai departe mesajul respectiv fiindcă e păcat să dăm cu piciorul la atâtea oportunități doar fiindcă cineva nu vrea să interconecteze 6-5 baze de date și să elimine atâtea hârtii și proceduri inutile.
Ce nu s-a prezentat?
În intervenția mea am menționat faptul că din lista domeniilor cheie pentru investiții s-a omis agricultura.
E păcat că în România avem atât de multe hectare de pământ fertil și atât de puține investiții externe în sectorul agricol în timp ce aici în Baleares agricultura e foarte complicată, iar asta o face extrem de costisitoare.
Atât România cât și Spania ar putea beneficia de pe urma unor investiții majore în agricultura românească și ar minimiza dependența de importuri din țări precum Brazilia în cazul Spaniei sau Turcia în cazul României.