Cum sa ne iubeasca strainii cand suntem barbari?

Mi-a aparut mai devreme o stire in fluxul de stiri care m-a facut sa-mi pun intrebarea din titlu.

Sunt sigur ca s-or trezi vreo cativa sa-mi spuna cat de bine-i in Romania si cum spaniolii cauta prin gunoaie in timp ce ei isi fac case si masini de pe spatele lor. Insa asta e cu totul alta discutie pe care am s-o abordez intr-un articol viitor.

Sa revenim la ideea din titlu si sa lamurim care-i problema strainilor cu romanii ce au emigrat la ei in tara. In primul rand trebuie sa plecam de la ideea ca stirile despre romanii care comit infractiuni reprezinta doar un procent mic din totalul stirilor despre infractiuni care apar la TV in Spania, Italia, Franta sau UK.

Astfel daca odata pe saptamana apare o stire despre vreo infractiune in care au fost implicati romani, exista sansa ca in aceeasi saptamana sa apara 10-20 de stiri in care sunt implicati spanioli, germani, italieni etc. si astfel stirea despre romani ar trebui sa fie doar o picatura intr-un ocean. Numai ca nu este asa fiindca stirile in care sunt implicati romani reprezinta de obicei o serie de cazuri de-a dreptul barbare.

Va mai aduceti aminte de cazul Mailat? Daca raspunsul este nu atunci am sa va reimprospatez memoria. Din momentul in care s-au deschis granitele in Italia au emigrat sute de mii de romani. Cel putin in perioada 2004-2007 au emigrat romanii masiv in Italia. Unii s-au dus cu ganduri bune, sa munceasca cinstit si sa-si construiasca un viitor pentru ei si pentru familia lor, iar altii s-au dus cu ganduri mai putin bune si astfel au ajuns sa fure, sa insele sau sa tepuiasca. Si totusi italienilor nu le-a prea pasat de situatia asta fiindca rareori infractiunile comise de romani se soldau cu vatamare personala. Pana la urma hoti, tepari si prostituate sunt peste tot, iar hotii italieni unde celebra mafie inca face parte din societate nu sunt cu nimic mai diferiti decat hotii romani.

Si totusi societatea italiana s-a scandalizat si s-a radicalizat masiv nu in cercuri restranse cum o fac de obicei, impotriva romanilor din Italia. De ce au facut acest lucru in 2007 si de ce nu l-au facut mai devreme? De ce raspunsul societatii italiene a fost asa vehement impotriva romanilor? Raspunsul la aceste intrebari e simplu, atunci un roman a comis o infractiune intr-un stil barbar. Romanul Mailat a ucis o femeie intr-un stil barbar pentru a-i fura o suma modica de bani, suma pe care poate respectiva i-ar fi dat-o de buna voie. Stiu, se vor trezi vreo cativa sa-mi reaminteasca faptul ca Mailat era tigan. Da era tigan, dar la el in buletin scrie ca-i roman si intr-o tara unde globalizarea e o realitate, intr-o Europa unde libera circulatie e o realitate conteaza mai putin etnia si mai mult nationalitatea.

Ori tot efortul nostru, al tuturor de a-i informa pe straini despre bunele noastre intentii la ei in tara a fost in derizoriu datorita crimei unui barbar. Barbar roman.

Ba mai mult, in urma cu o saptamana in Valencia a fost arestata o pereche de romani deoarece a incercat sa-si vanda copilul nou nascut cu 5000 de euro. Stati putin sa ne intelegem. 5000 de euro pentru clasa medie spaniola inseamna vreo 4 salarii, 5000 de euro pentru clasa medie germana inseamna cam 3 salarii. Cat este valoarea unei vieti? Cam cat o masina second-hand?

Si problema asta merge si mai departe, ca nu-i primul caz ci al doilea din ultimii ani, si pe deasupra aparent cei doi au tocmit vanzarea copilului inca dinainte sa-l conceapa.

Revenim la stirea de la care am inceput articolul, stire in care se spune cum o familie de romani si-au obligat fata de 16 ani sa cerseasca la intrarea intr-un supermarket din Palma, si desi era frig afara au imbracat-o cat mai subtire posibil ca sa starneasca mila, si in urma careia trebuie sa recunosc faptul ca am ajuns sa inteleg pe deplin de unde izvoraste ura asta impotriva romanilor pe alocuri.

Cum sa nu fie ura din partea popoarelor europene cand noi exportam barbarism? Desigur pentru noi care de 25 de ani aflam de crime, violuri si alte abuzuri dinastea barbare zilnic la stirile de la ora 5 sau din gazete precum Libertatea, astfel de stiri nu reprezinta o noutate si nu ne scandalizeaza in nici un fel. Dar pe cei care afla de astfel de fapte venite din partea romanilor, fapte pe care ei le-au auzit probabil doar in istoria evului mediu, pe cei care afla de cruzimea cu care se comit aceste crime, de cruzimea cu care niste parinti isi trateaza copilul cum sa nu se scandalizeze?

Înapoi Sus